Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Többméteres zuhanás után gerincét törte az egykori aerobikoktató, Sárai Rita. Az asszony két évig nem tudta elfogadni a sorsát, egy nap azonban minden megváltozott. - Kerekesszékes magazin
részletek »

Kerekesszékből tanítja a táncokat Rita

A Kerekesszékes Magazin célja, hogy előtérbe hozza és bemutassa a kerekesszékben élők mindennapjait. Szeretnénk megértetni az emberekkel: a kerekesszékesek is ugyanolyan életet élnek, mint a nem mozgássérültek. Sportolnak, dolgoznak,és családjuk van.
Kerekesszékes magazin
Itt vagy: Kerekesszékes magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Kerekesszékből tanítja a táncokat Rita
Kerekesszékből tanítja a táncokat Rita
Rita az ország egyetlen kerekesszékes zumbaoktatója. Újra élvezi az élet örömeit
Többméteres zuhanás után gerincét törte az egykori aerobikoktató, Sárai Rita. Az asszony két évig nem tudta elfogadni a sorsát, egy nap azonban minden megváltozott.
Világéletében aktívan, pörgősen élt Sárai Rita egyko­ri óvónő, táncos és aerobik­oktató. A fiatal nő élete azonban egy csapásra megváltozott, amikor egy rossz mozdulat miatt két emelet magasságból lezuhant, és eltörte a gerincét.

Az asszony egyik pillanatról a másikra deréktól lefelé lebénult, lába halottá vált.

- Nem fogadtam el, hogy megbénultam, a kerekes székemet sem vol­tam hajlandó hajtani, de még látni sem. A lakást sem engedtem átrendezni, hitegettem magam, hogy úgyis meggyógyulok. A lakásból sem mozdultam ki, de két év után rájöttem: ez nem mehet így tovább - mondta Rita, aki elment egy rehabilitációs programra.


- Megdöbbentem, hogy nálam sokkal rosszabb állapotban lévő emberek is jól érzik magukat, míg én sajnáltatom magam. Ettől erőre kaptam, és elhatároztam, hogy változtatok az életemen. A tánc nagyon hiányzott, így a program néhány résztvevőjével elhatároztuk, hogy tánccsoportot alakítunk - mosolyog Rita.
Hirdetés

Alig két hete alakultak meg, amikor jött a felkérés egy fellépésre. Egy régi, gyerekeknek szánt aerobikkoreográfiáját szerkesztett át Rita tolószékes verzióra.

- Begyakoroltam a mozdulatokat, hozzá a szék használatát és irányítását, majd betanítottam a többieknek. Nagy sikerünk volt - emlékszik vissza. Innen aztán nem volt megállás: ma már kerekes székes tánccsoportot vezet, a mozgássérültek salsáznak, keringőznek, páros táncokat adnak elő, míg Rita az országban első kerekes székesként sikeres zumbaoktató-vizsgát tett:

- A zumba az aerobik és a latin táncok keveréke, amelyben a lábmozdulatok dominálnak, de mégis nekivágtam. És sikerült - lelkesedik.

Azóta volt, hogy több ezer embert táncoltatott meg tolószékéből:

- Felsőtesttel mozgok a koreográfiára, a lábmozgást pedig székkel helyettesítem. Először csak feltoltak a színpadra, három­ezer ember elé. Sikerült jó órát tartani, elképesztő érzés volt.
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - aerobik­oktató, megbénult, tánc, zumba, tolószék
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-04-16 08:05:23
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü